1 min de citit
Înregistrare marcă Europeană (EUIPO)

Înregistrarea unei mărci la Oficiul Proprietății Intelectuale a Uniunii Europene (EUIPO) este un pas esențial pentru protejarea identității și reputației unui brand pe piața europeană. EUIPO este organul responsabil pentru administrarea și înregistrarea mărcilor la nivelul Uniunii Europene și asigură protecția acestora în cele 27 de state membre ale UE.

Iată procedura detaliată de înregistrare a unei mărci la EUIPO:

Cercetare preliminară: 

Înainte de a solicita înregistrarea mărcii la EUIPO, este recomandabil să efectuați o cercetare preliminară pentru a verifica dacă mărca dorită este disponibilă. Puteți utiliza baze de date online sau puteți solicita un serviciu de cercetare profesional pentru a evalua dacă marca dvs. intră în conflict cu mărci deja existente.

Completarea cererii de înregistrare: 

Urmează să completați cererea de înregistrare a mărcii la EUIPO. Această cerere poate fi depusă în mod online sau în format fizic. Este important să furnizați toate informațiile necesare, inclusiv detalii despre titularul mărcii, reprezentantul legal (dacă este cazul), o descriere a mărcii și clasele de produse sau servicii pentru care doriți să obțineți protecția mărcii.

Plata taxelor: 

La momentul depunerii cererii, trebuie să plătiți taxele corespunzătoare. Tarifele variază în funcție de numărul de clase de produse sau servicii pentru care solicitați protecția mărcii și modul de depunere a cererii (online sau fizic). Asigurați-vă că respectați termenele și că plătiți taxele corect.

Examinarea cererii: 

După primirea cererii și confirmarea plății, EUIPO va efectua o examinare formală a cererii pentru a se asigura că aceasta este completă și conformă cu cerințele legale. Dacă există deficiențe sau probleme, veți fi informat pentru a le remedia.

Publicarea cererii: 

Dacă cererea dvs. este acceptată în urma examinării, aceasta va fi publicată în Jurnalul Mărcilor al EUIPO. Aceasta oferă terților oportunitatea de a depune opoziții împotriva înregistrării mărcii dvs. Opozițiile pot fi depuse în termen de 3 luni de la publicarea cererii.

Examinarea fondului: 

Dacă nu există opoziții sau acestea sunt respinse, EUIPO va efectua o examinare mai amănunțită a cererii dvs. pentru a se asigura că îndeplinește toate cerințele legale și nu intră în conflict cu alte mărci înregistrate. Dacă totul este în regulă, mărcii dvs. îi va fi acordată protecție.

Eliberarea certificatului de înregistrare: 

După finalizarea cu succes a procesului de înregistrare, veți primi un certificat de înregistrare care vă conferă drepturile legale asupra mărcii dvs. în Uniunea Europeană.

Este important de menționat că procesul de înregistrare a mărcii la EUIPO poate dura câteva luni, iar protecția mărcii este valabilă pentru o perioadă de 10 ani, cu posibilitate de reinnoire la expirarea acestui termen. De asemenea, înregistrarea la EUIPO oferă protecție în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, ceea ce face acest proces atractiv pentru brandurile care doresc să-și extindă prezența pe piața europeană.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.