1 min de citit
Suplinire acord părinte pentru a putea ieși cu minorul din țară

Cele mai frecvente dispute dintre părintii separați sunt legate de refuzul unuia dintre părinti de a-și da acordul ca celalalt părinte sa poate călători în străinătate cu minorul. 

In situația în care exercitarea autorității părintești asupra minorului se exercită în comun de către cei doi părinti, deplasarea în străinătate a minorului cu unul dintre părinti este condiționată de acordul celuilalt părinte.

Acordul se poate da prin procură notarială, părintele care însoțește minorul în călătorie având obligația de a prezenta procura la biroul vamal. In lipsa acestei procuri, părintele nu poate ieși cu minorul din țara. 

In procura notarială, trebuie menționate statul sau statele de destinație, precum și perioada în care se efectuează călătoria

In cele mai multe cazuri, refuzul părintelui este abuziv și este generat de vendete personale fata de celalalt părinte. Deși exercitarea autorității părintești presupune, în primul rând, ca părintele să ia toate deciziile în interesul superior al copilului său, din păcate, de multe ori părintii se lasă pradă emoțiilor negative generate de conflictele dintre ei și pierd din vedere nevoile reale ale copiilor.

Pentru a reglementa aceasta situație, împotriva părintelui care refuză sa își idea acordul, se poate formula ordonanță președințială. Scopul acesteia este ca, după analizarea situației, dacă apreciază ca este întemeiată, judecătorul sa admită ordonanța și sa suplinească acordul părintelui. Astfel, minorul va putea ieși din țara cu celalalt părinte pe baza hotărârii judecătorești. 

Ordonanța președințială este o procedură specială, care se judeca de urgență și cu celeritate. Dacă un proces normal poate dura și 2-3 ani, ordonanța se judeca în cel mult o lună. Hotărârea pronunțată în ordonanță este executorie, ceea ce înseamnă că, dacă vi s-a admis ordonanța și s-a suplinit consimțământul celuilalt părinte, chiar dacă acesta din urma va formula apel, până la soluționarea apelului, veți putea sa ieșiți cu minorul din țară în baza hotărârii.

Acordul celuilalt părinte nu este necesar în situația în care exercitați autoritate părintească exclusivă asupra minorului. 

Cabinetul nostru de avocat va sta la dispoziție atât cu servicii de consultanță, cât și reprezentare în instanță. 

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.