1 min de citit
Reducere termen păstrare state de plata

La data de 4 iulie 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial legea nr. 195/2022 pentru completarea articolului 25 din Legea contabilității nr. 82/1991.

Conform modificărilor, termenul de păstrare al statelor de salarii va fi de 5 ani, în loc de 50 de ani, cum a fost până acum.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2023, obligația de a păstra statele de salarii se va reduce la o perioadă de 5 ani, cu condiția ca societatea să aibă depusă declarația fiscală informativă (205), respectiv cele pentru care angajatorul are obligația depunerii declarației actuale 112. 

În situația în care angajatorul nu a depus la ANAF această declarație, termenul de păstrare a statelor de plată va fi tot de 50 de ani.

Această modificare a fost necesară întrucât, obligarea societăților la păstrarea statelor de salarii pentru o perioadă de 50 de ani era împovărătoare. 

De asemenea, în prezent, salariatul are posibilitatea de a solicita adeverința privind veniturile realizate prin intermediul Spațiului Virtual Privat, fără a mai fi necesară vreo solicitare adresată angajatorului, precum și de a obține extras din REVISAL. 

Astfel, obligarea societăților la păstrarea arhivei pentru o perioadă de 50 de ani, nu mai prezenta utilitate și aplicabilitate.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.