1 min de citit
Obținere cetățenie română refugiați ucraineni

In vederea dobândirii cetățeniei romane, refugiații ucraineni vor trebui sa parcurga procedua standard de obținere a cetățeniei.

Singura facilitate de care aceștia beneficiază, conform dispozițiilor legale, este reducerea termenului la jumătate, cu condiția sa fi dobândit statutul de refugiat in Romania.

Astfel, în situația în care un refugiat ucrainean dorește să obțină cetățenia română, va trebui să domicilieze pe teritoriul statului român o perioadă de minimum 4 ani. O alta modalitate prin care poate obține cetățenia este căsătoria cu un cetățean român și conviețuirea cu acesta cel puțin 2 ani și jumătate de la data căsătoriei.

Legea cetățeniei române prevede faptul că pentru acordarea cetățeniei este necesar ca solicitantul să locuiască în România pe o perioadă de minimum 8 ani iar în cazul în care este căsătorit cu un cetățean român să conviețuiască cu acesta pe o perioadă de minimum 5 ani.

Insă, așa cum am spus și mai sus, în cazul refugiaților, aceste termene pot fi reduse până la jumătate. 

Comisia pentru cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie din București, după analizarea dosarului, va întocmi raportul prin care va stabili dacă se impune sau nu reducerea termenului, precum și perioada cu care termenul va fi redus.

De asemenea, aceeași facilitate cu privire la reducerea termenului se aplică tuturor refugiaților, cu condiția ca aceștia să fi dobândit statutul de refugiat în România.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.