1 min de citit
Firmele de curierat vor raporta către ANAF informații despre persoanele care au efectuat plați ramburs

Miercuri, 18.05.2022, a fost publicata Ordonanța de Urgenta nr. 67/2022 care prevede obligația firmelor de curierat de a raporta către ANAF informații despre plățile efectuate ramburs de către romani. 

Prin aceasta măsura, sunt vizate afacerile online care nu sunt declarate și pentru care nu se achita taxele către stat. In general, aceste business’uri utilizează ca metoda de plata doar rambursul, tocmai pentru a evita identificarea banilor de către stat și, implicit, nedeclararea acestora, în scopul de a se sustrage de la plata taxelor aferente. 

Guvernul susține ca aceasta implementare juridica este necesara pentru combaterea evaziunii fiscale din mediul online. 

Potrivit noilor modificări, „furnizorul de servicii poștale de trimitere contra ramburs este obligat să furnizeze lunar organului fiscal central informații referitoare la trimiterile poștale care au ca particularitate achitarea de către destinatar expeditorului, prin intermediul rețelei poștale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii poștale înregistrate”. 

Informațiile transmise către ANAF nu vor încălca, însă, secretul confidențialității corespondentei, astfel ca firmele de curier vor comunica doar: 

  • numărul de înregistrare și data trimiterii poștale;
  • datele de identificare a expeditorului; 
  • numele și prenumele în cazul persoanelor fizice și denumirea în cazul persoanelor juridice destinatare; 
  • adresele de expediție, respectiv livrare; 
  • contravaloarea bunului livrat.
Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.