1 min de citit
Drept retur produs

Conform dispozitiilor OUG nr. 34/2014, dreptul de a returna produsele achizitionate prin intermediul unui contract la distanta, asa cum este cazul cumparaturilor de pe un magazin online, poate fi exercitat in termen de 14 zile calendaristice fara a fi nevoie de justificarea deciziei de returnare.


1. Returul produselor cumparate intr-un magazin fizic:

Achiziționarea unor produse din magazinele fizice este cea mai intalnita forma de cumparatura practicata.In unele cazuri, din diverse motive, cumparatorii nu sunt multumiti de produsele dobandite si incearca sa le returneze pentru a primi inapoi banii cheltuiti pe ele.

In cazul acestor cumparaturi, posibilitatea de retur este destul de limitata, deoarece se presupune ca persoana care a achizitionat produsul a avut suficient timp sa se hotarasca si a putut consulta in detaliu caracteristicile marfurilor expuse in magazin.

Persoanele care doresc sa beneficieze de acest drept trebuie sa se afle in anumite imprejurari care permit, conform legislatiei, realizarea returului:

  • Produsul poate fi restituit daca este neconform, iar comerciantul nu reuseste, intr-un termen de 15 zile sa il inlocuiasca sau sa-l repare:
  • De la achizitionarea produsului au trecut maxim 2 ani, neconformitatea fiind descoperita dupa trecere acestui termen;
  • Produsul achizitionat nu corespunde cu descrierile vanzatorului.


2. Returnarea produselor achizitionate online:

Regulamentul de baza cu privire la vanzarile online este reprezentat de Ordonanta de Guvern nr. 9/2016, la fel ca si pentru vanzarile din magazinele fizice.

Principala prevedere a acesteia este ca un cumparator din mediul online poate sa returneze, cu cateva exceptii, orice produs cumparat online, in decurs de 14 zile de la data intrarii in posesia marfurilor.

Ordonanta precizeaza ca cel care face returul nu trebuie sa aiba un motiv anume, nefiind obligat sa il marturiseasca.

Termenul juridic al returului este retragerea din contract, ceea ce presupune ca produsul achizitionat sa fie trimis inapoi comerciantului, iar banii vor fi recuperati in totalitate intr-o durata de timp precizata de ordonanta.

Ordonanta mai prevede ca termenul de 14 zile al returului sa poata fi prelungit pana la 1 an de zile in cazul in care comerciantul nu are pe site trecute conditiile in care se face acest retur.

De asemenea, returnarea banilor trebuie facuta in maxim 14 zile calendaristice, de la retragerea din contract.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.