1 min de citit
Conținut cerere divorț

Desfacerea căsătoriei prin divort este un mijloc juridic prin care se pune capăt existentei casatoriei pe cale judecatoreasca, notariala sau administrativa. 

Capetele unei cereri de divort au in vedere urmatoarele aspecte:

  • Desfacerea casatoriei;
  • Numele de familie;
  • Domiciliul copilului;
  • Autoritatea parinteasca;
  • Pensia de intretinere;
  • Programul de vizita. 


Cu privire la primul capăt de cerere, exista mai multe posibilități de divort pe cale judecatoreasca: acordul soților, culpa comuna a soților sau cupla exclusiva a unuia dintre soți. 

Daca situația dintre soți, respectiv relațiile familiale au devenit grave si iremediabil vatamate, iar continuarea casatoriei nu mai este posibila, se poate dispune desfacerea căsniciei. 

Cu privire la al doilea capat de cerere, exista doua posibilitati, si anume: pastrarea numelui obtinut in urma casatoriei, sau revenirea la numele initial. In primul caz, conform art.388 alin. (2) Cod Civil: “Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soti sau de interesul superior al copilului, instanța poate sa incuviinteze ca soții sa patreze numele purtat in timpul casatoriei, chiar in lipsa unei intelegeri intre ei.” 

In situația in care exista si copii minori, care sunt cei mai afectați de divort, purtarea aceluiași nume poate sa creeze aparenta unei familii închegate, ceea ce i-ar ajuta pe acestia din urma. 

Cu privire la al treilea capat de cerere, domicilul minorului se poate stabili doar la unul dintre parinti, decizie care se va lua dupa analizarea tuturor imprejurarilor, spre exemplu: relatia minorului cu parintii sai, conditiile locative ale parintilor, posibilitatea acestora de a se ocupa de cresterea si intretinerea minorului.

Cu privire la al patrulea capat de cerere, autoritatea parinteasca poate fi exercitata in comun de catre ambii parinti sau exclusiv de unul dintre acestia.Atunci cand se solicita si admite ca autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti (art. 397 Cod Civil), ambii vor participa la luarea deciziilor importante cu privire la cresterea si educarea copilului, aceasta fiind regula, deoarece este in interesul superior al minorului.

Cu privire la al cincilea capat de cerere, analizand dispozitiile art. 402 Cod Civil: “Instanța de tutela, prin hotararea de divort, stabileste contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura, pregatire profesionala a copiilor.”, reiese faptul ca, prin divort, obligatia parintilor de a intretine copiii nu se stinge.

In functie de numarul copiilor minori, cuantumul pensiei de intretinere este de:

  • ¼ din venitul lunar net pentru 1 copil;
  • 1/3 din venitul lunar net pentru 2 copii;
  • ½ din venitul lunar net pentru 3 sau mai multi copiii.

Totodata, intretinerea se acorda pana la varsta de 26 ani a minorului, cu conditia ca acesta sa se afle in continuarea studiilor.

Cu privire la al șaselea capat de cerere, parintele necustodian poate beneficia de program de vizita, stabilit in comun de catre ambii parinti, sau de catre instanța, in functie de imprejurari.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.